1907-Dreptate și Pământ
23 Februarie /1907
Țăranii din Ibănești (satul mamei mele) și Hudeștii Mari se ridică la LUPTĂ. Începe Răscoala, evenimentele din acele zile nu puteau evitate.
23 Februarie
Ibănești-casa arendașului a fost înconjurată. Țăranii prind pe fiul arendașului care promite că în schimbul eliberării sale va convinge pe tatăl său să fie de acord cu cererile răsculaților.
26 FEBRUARIE/1907
Țăranii înconjoară fabrica de spirt ( velnița, cum i se spunea atunci) .
P Sfetescu, Secretarul general al Ministerului de Interne reușește să scape din mâinile țăranilor, ziarele acelor timpuri nu menționează amănunte despre reținerea și ,,evadarea” înaltului demnitar.
1 Martie/1907
400 de țărani din Hudeștii Mari au înconjurat primăria. Iată ce spunea procurorul județului despre acest eveniment : ,,„Locuitori pretindeau ca proprietarul şi arendaşii moşiilor din împrejurimi să fie izgoniţi şi moşiile să li se dea lor în arendă cu preţul cu care le ţin aceştia”.
La Ibănești, lucrătorii de la fabrica de spirt au intrat în grevă.Între timp, s-au răsculat și țăranii din Oroftiana, Tureatca şi Buda.
Țăranii din Coțușca incendiază conacul și anexele boierești și alcătuiesc liste cu numele celor care ar trebui să primească pământ. Se întocmesc astfel de liste și în Ibăneşti, Mamorniţa, Hreaţca şi Tureatca .
3 Martie/1907
300 ţărani din comuna Oroftiana atacă și incendiază casa arendașului. Țăranii cereau contracte noi, după modelul celor din satele vecine.
4-7 Martie/1907
La Darabani, 500 de locuitori au înconjurat casa arendaşului de pe moşia Ecaterinei Golescu . S-au împărțit produsele agricole și s-a cerut pământ. Aflat într-o situație critică, primarul e de acord cu cererile răsculaților.
8 Martie/1907
Cei din Darabani se unesc cu țăranii din Hudeştii Mari, Păltiniş şi Bajura și atacă proprietatea lui Ion Pillat din Ivăncăuţi, exploatată de arendaşul Moscovici .Iată un fragment din raportul prefectului Miclescu : „…ne putem aştepta ca locuitorii să se îndrepte spre oraşul Dorohoi. Ordonaţi extra urgent trimiterea de trupe suficiente, cel puţin două regimente, unul [de] infanterişti şi unul [de] cavalerie”” . Raportul a avut un ecou puternic, iar Guvernul a trimis detașamente de militari în zonă.
7 – 9 martie/1907
Răscoala cuprinde și alte localități : Zvoriştea, Brăeşti, Vârful Câmpului, Văculeşti, Suceviţa, Horlăceni, Iată un fragment din raportul procurorului Tomide: „Agitaţia s-a întins aproape în toate comunele şi cătunele din judeţ. Pretutindeni răzvrătiţii au devastat casele proprietarilor, arendaşilor şi ale dughengiilor”.’
În apropierea târgului Mihăileni are loc lupta dintre soldați( 400 de militari) și țărani ( circa 800). Atacul țăranilor a fost respins după 4 ore de șarjări. Au existat victime, dar numărul lor diferă, în funcție de surse. Iată un fragment dintr-o telegramă a dirigintelui oficiului telegrafic Mihăileni adresată primului ministru Cantacuzino: ,,au venit la dânsul prefectul din Bucovina, însoţit de şeful guarzilor vamali,. . . şi i-au spus că locuitorii din satele din Bucovina, vecini cu frontiera, sunt hotărâţi să treacă frontiera şi să dea ajutor ţăranilor pentru a face revoluţie”. Rezultatul acestui raport a constat în oprirea la graniță a țăranilor români din Bucovina. Și deputatul Verona, proprietarul moşiei Hreaţca a trimis nenumărate telegrame din care reieșea situația delicată din acele zile: ,,„locuitorii cer cu forţa predarea moşiei”. Inspectorul general Varlaam informa Ministerul de Interne că „ţăranii din Darabani au ameninţat că dacă nu ne ducem să dăm pământ, vin cu toţii în Dorohoi în număr de peste 2 000. . . aşa ca dacă invazia vine din două sau mai multe părţi, va fi imposibilă apărarea oraşului”
8 MARTIE/1907
La Darabani ajung circa 400 infanterişti şi un escadron de cavalerie. Un detașament de 100 de ostași este trimis la conacul din Codreni al fostului ministru de interne liberal Vasile Lascăr.
10 martie/1907
Încep luptele. Numărul victimelor diferă, în funcție de sursă.
Despre acele zile cumplite mi-a povestit cândva și bunica Leonora Ibănescu din Ibănești. Și ea a aflat de la mama ei cum toți cei aflați în putere din sat au cerut Dreptate și Pământ. Neliniștite și sfinte erau apele verzi din privirea bunicii mele, atunci când povestea despre Mare Răscoală. Numele celor care au luptat sunt simple și dragi asemeni pământului pentru care au fost chinuiți. Nume care nu se vor pierde atât timp cât cineva își va aminti de ei. La sfârșitul fiecărei ierni. La început de Drum Nou. Albastru și verde. Albastru….
Eduard Dorneanu
Mălini-23 Februarie/2018
February 23, 2023 @ 4:46 pm
Foarte bine documentată , sensibilă și dureroasă evocare.
Mulțumim, Eduard, pentru aducere-aminte.
February 23, 2023 @ 6:00 pm
Mulțumesc mult . . .